Το ιπποφαές (Hippophae rhamnoides) ευρέως αναγνωρισμένο ως “υπερτροφή” λόγω της εξαιρετικά πλούσιας θρεπτικής του αξίας και των πολλαπλών ευεργετικών ιδιοτήτων του για την υγεία, ειδικά για το δέρμα.
Το ιπποφαές είναι ένα πραγματικό “φυσικό φαρμακείο”, καθώς περιέχει μια εντυπωσιακή ποικιλία βιοενεργών ενώσεων:
- Βιταμίνες: Εξαιρετικά πλούσιο σε Βιταμίνη C (πολλαπλάσια ποσότητα από τα πορτοκάλια), Βιταμίνη E, Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Βιταμίνη K, και Βιταμίνη A (σε μορφή β-καροτίνης).
- Ωμέγα Λιπαρά Οξέα: Περιέχει και τα τέσσερα Ωμέγα λιπαρά οξέα (Ωμέγα-3, Ωμέγα-6, Ωμέγα-7 και Ωμέγα-9). Να σημειωθεί ότι το Ωμέγα-7 είναι ιδιαίτερα σπάνιο σε φυτικές πηγές και είναι κλειδί για την υγεία του δέρματος και των βλεννογόνων.
- Αντιοξειδωτικά: Πλούσιο σε φλαβονοειδή (π.χ., κερκετίνη, καμπφερόλη), καροτενοειδή (β-καροτίνη, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη), φαινολικά οξέα και φυτικές στερόλες.
- Αμινοξέα και μέταλλα: Περιέχει 18 διαφορετικά αμινοξέα και πολλά μέταλλα (π.χ., κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρος, σελήνιο).
Το λάδι ιπποφαούς (τόσο από τον καρπό όσο και από τους σπόρους) είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος λόγω των ακόλουθων ιδιοτήτων:
- Ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία: Η υψηλή συγκέντρωση βιταμινών C και E, καθώς και φλαβονοειδών και καροτενοειδών, παρέχει εξαιρετική προστασία έναντι των ελεύθερων ριζών και της οξειδωτικής ζημιάς που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία και την περιβαλλοντική ρύπανση. Αυτό συμβάλλει στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και στη διατήρηση της νεανικής όψης του δέρματος (Kubczak et al, 2024).
- Επούλωση πληγών και αναγεννητικές ιδιότητες: Το Ωμέγα-7 (παλμιτολεϊκό οξύ) είναι ένα βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών του δέρματος και των βλεννογόνων. Μαζί με τις βιταμίνες Α και Ε, προάγει την ταχεία αναγέννηση των κυττάρων και την επούλωση πληγών, εγκαυμάτων, εκζεμάτων, ψωρίασης και άλλων δερματικών βλαβών (Ma et al, 2024).
- Ενυδάτωση και ελαστικότητα: Τα Ωμέγα-3, -6, -7 και -9 λιπαρά οξέα ενισχύουν τον επιδερμικό φραγμό, μειώνουν την απώλεια υγρασίας και βελτιώνουν την ενυδάτωση και την ελαστικότητα του δέρματος, κάνοντάς το πιο απαλό και λείο (Ma et al, 2024).
- Αντιφλεγμονώδης δράση: Συστατικά όπως το ροζμαρινικό οξύ και τα φλαβονοειδή συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και της κοκκινίλας σε ερεθισμένες ή προβληματικές επιδερμίδες (π.χ., ακμή, ροδόχρου νόσο) (Kubczak et al, 2024).
- Μείωση υπερμελάγχρωσης: Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κηλίδων και των δυσχρωμιών, χαρίζοντας πιο ομοιόμορφο τόνο στην επιδερμίδα (Khan et al, 2013).
- Προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία: Αν και δεν υποκαθιστά τα αντηλιακά, τα καροτενοειδή και η βιταμίνη Ε παρέχουν μια φυσική φωτοπροστατευτική δράση, μειώνοντας τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία (Gęgotek et al, 2018).
Βιβλιογραφικές Αναφορές:
Kubczak, M., Khassenova, A. B., Skalski, B., Michlewska, S., Wielanek, M., Skłodowska, M., Aralbayeva, A. N., Nabiyeva, Z. S., Murzakhmetova, M. K., Zamaraeva, M., Bryszewska, M., & Ionov, M. (2024). Hippophae rhamnoides L. leaf and twig extracts as rich sources of nutrients and bioactive compounds with antioxidant activity. Scientific Reports, 14(1), 14389.
Ma, Q.-G., He, N.-X., Huang, H.-L., Fu, X.-M., Zhang, Z.-L., Shu, J.-C., Wang, Q.-Y., Chen, J., Wu, G., Zhu, M.-N., Sang, Z.-P., Cao, L., & Wei, R.-R. (2024). Hippophae rhamnoides L.: A Comprehensive Review on the Botany, Traditional Uses, Phytonutrients, Health Benefits, Quality Markers, and Applications. Nutrients, 16(10), 1546.
Khan, B. A., Akhtar, N., Hussain, I., Abbas, K. A., & Rasul, A. (2013). Whitening efficacy of plant extracts including Hippophae rhamnoides and Cassia fistula extracts on the skin of Asian patients with melasma. Journal of Cosmetic Dermatology, 12(4), 273–277.
Gęgotek, A., Jastrząb, A., Jarocka-Karpowicz, I., Muszyńska, M., & Skrzydlewska, E. (2018). The Effect of Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) Seed Oil on UV-Induced Changes in Lipid Metabolism of Human Skin Cells. Antioxidants, 7(9), 110.




